Geriausias energijos šaltinis yra biokuras

Geriausias energijos šaltinis yra biokuras
Atsinaujinantys energijos šaltiniai – mūsų ateitis. Viena iš jų rūšių yra biokuras, kuris gaminamas iš biomasės ir įvairių atliekų. Biokurui priskiriami pjuvenų briketai. Jie pasižymi daugeliu teigiamų savybių, dėl kurių kasmet vis daugiau žmonių nusprendžia išbandyti šildyti pastatus deginant juos, o ne malkas ar akmens anglis.
Briketus kai kurie renkasi dėl to, kad jie yra ekologiškai švarus kuras. Jie gali būti gaminami ne tik iš supresuotų medienos pjuvenų bei įvairių nuo medienos apdirbimo likusių atliekų, bet ir iš specialiai auginamų energetinių augalų masės. Taigi, viskas iš ko jie gaminami gali būti išgaunama tiesiogiai iš gamtos. Briketus priskiria prie atsinaujinančių energijos šaltinių. Jie gaminami iš biomasės. Verta paminėti ir tai, kad deginant tokius briketus išskiriamo CO2 t.y. anglies dioksido kiekis yra artimas nuliui. Energija, kuri išskiriama vėl sugrįžta į aplinką jos neteršiant.
Medienos pjuvenų briketai tapo labai paklausūs pasaulinėje rinkoje. Netrukus po jų naudojimo pradžios buvo pastebėta, kad yra dar viena jų svarbi teigiama savybė. Lyginant su malkomis jie daug vertingesni kaloringumo prasme. Tai reiškia, kad deginant briketus išskiriama daug daugiau šilumos. Žinoma, kad kaloringumas priklauso nuo to, iš kokios medienos rūšies gaminami briketai, tačiau jie vis tiek pranoksta malkas. Taip nutinka dėl to, kad malkų drėgmės kiekis yra net iki 65 procentų, o briketų gali būti pasirenkamas iki 8 procentų. Be to, supresuotos pjuvenos tolygiau paskirsto šilumą, kuomet dega. Tai prisideda ne tik prie didesnės kaitros išskyrimo, bet ir leidžia efektyviau panaudoti šilumos energiją.
Kalbant apie briketų skirtumus verta pasakyti, kad jie tarpusavyje skiriasi ne tik medienos rūšimi, iš kurios jie gaminami. Kaip jau buvo paminėta, skirsis kaloringumas. Kad būtų galima suprasti skirtumus, galima paminėti, kad ąžuolo briketų kaloringumas sieks 6000 kcal/kg, o beržo apie 4700 kcal/kg. Tuo tarpu malkos tik apie 2500 kcal/kg. Skirtumas tikrai didelis tarp briketų ir malkų. Taip pat skiriasi pagal likusį po degimo proceso pelenų kiekį. Pavyzdžiui, deginant spygliuočių briketus pastebimas didesnis peleningumas, nei deginant lapuočių, o jeigu lyginsime su malkomis, tai briketus deginant turėsite labai nedaug pelenų, priešingai nei po malkų deginimo.
Briketus renkasi tie, kurie domisi naujovėmis. Tai sparčiausiai populiarėjanti ekologiško kuro rūšis, kuri greitai tampa mėgiama dėka daugybės teigiamų savybių. Iš supresuotų pjuvenų gaminamus briketus vertina vis daugiau pirkėjų.

Daugiau informacijos ČIA.

Straipsnis patalpintas: 2015-06-08